En överlevandes berättelse!

Idag har jag varit och hört en föreläsning om förintelselägrena, Auschwitz och Birkenau, under Andra världskriget. Magda Eggens var en kvinna som var där men som tog sig därifrån levande. En otroligt gripande berättelse!

Magda var en av dom som blev skickad från sitt hem när hon var 14 år (?), satt i en tågvagn med 80-100 andra personer. De hade en liten, liten glugg där det släpptes in ljus och frisk luft. Hon var en av alla dom människor som stod i långa köer för att antingen bli skickad till höger eller till vänster, gaskammrarna eller arbetet. Hon såg sin mamma och lilla syster gå mot gaskammrarna, men vad som väntade dem visste hon inte. Magda var en av flickorna som fick jobba som slav under en lång tid inne i Auschwitz, men hon blev sedan skickad med 300 andra flickor till en fabrik, och det var troligen det som räddade henne från döden. Där fick de mat och en plats att sova på. När Magda kom till Sverige, efter 6 års slavarbete, var hon 20 år och vägde endast 28 kg. Hur går det, borde man inte vara död då? Magda frågar i slutet av föreläsningen hur en människa kan vara så grym mot en annan människa? Vi är alla av samma sort och vi är alla lika mycket värda!

Hon var nere i det mänskliga helvetet men hon tog sig därifrån med livet i behåll.



Kommentarer
Postat av: Madelen

Hej!

Nä jag har ju inte varit au pair förr - Men jag vet att jag kommer att åka :) Har funderat på att bli det väldigt länge. Söker familjer just nu - vilken process det är, önskar att man kunde välja familj själv :)hehe.

Var bor du? Har du ansökt om au pair till någon förening änn?

2008-09-11 @ 18:50:15
URL: http://blackberrym.blogg.se/
Postat av: ida

hej, var och lyssnade på henne igårkväll. alltså man kan inte föreställa sig allt som hon varit med om, de var så hemskt och grymt.. men de var väldigt intressant och gripande de som hon berättade! ha en bra dag :)

2008-09-11 @ 21:16:38
URL: http://atasteofwinter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0