Julkalender

Förr i tiden (låter som 1800-talet) fick vi en julkalender av våran gulliga farmor. Den bestod av 24 paket (till nio barnbarn) som prydligt var upphängda på våra väggar. Varje morgon, från 1 december till den 24, klev vi upp, öppnade paketen och såg julkalendern på tv. Det var ett tag sedan nu och ibland kan jag längta tillbaka till de mörka, glädjefyllda morgnarna. Idag är det en pina (eller iaf jobbigt) att kliva upp och inte ens kan de visa en bra julkalender som tex Mysteriet på Greveholm.
Hur som helst så är det första december imorgon och bara tjugofyra dagar kvar. Julen tycker jag ska bestå av kärlek, glädje och gemenskap. För mig handlar det både om ett givande och ett tagande. Njut av denna mörka årstid och glädjs åt vad som komma skall.


Trött

Är helgen till för att man ska kunna vila upp sig inför vardagen?
Är helgen till för att man ska komma ifrån vardagen?
Eller är helgen till för att ha något att jämföra vardagen med?

För att något ska vara bra, eller bättre, så måste man sätta det i jämförelse med något. Om inte värmen fanns hade det inte varit så kallt på vintern, om inte solen hade lyst på dagen hade det inte varit så mörkt på natten. Denna parallell kan man dra till människan och hennes syn på andra och sig själv. Normalitet och duglighet hade inte funnits om inte motsatsen fanns, alltså något att jämföras med.


Glädje









Shopping, god mat, skratt, julkonsert, film och kärlek.

Första Advent



En helg fylld av glädje. Imorgon fortsätter det.
Lev. Älska. Skratta.

Min önskelista



  • Kameraväska i mindre format
  • Nagelvård
  • Ett skåp fullt med pysselsaker
  • En ny skiddress
  • En fotokurs i grundteknikerna
  • En kurs i photoshop
(Kan hända att det tillkommer en massa andra prylar;)

Plättar

Jag har aldrig tyckt om plättar, tro det eller ej, men så är det. Hur som helst så hittade jag här på blogg.se ett recept på kesoplättar, vilket lockade mig. Dessutom skulle man ha i blåbär. Detta tänkte jag, kan ju inte misslyckas, eller?

Detta behövs:
3 ägg
300g keso
ca 6msk mjöl
salt
lite blåbär och om man vill en mosad banan

Blanda äggen med keson och strö ner en nypa salt. Rör sedan ner mjölet (om plättar inte går att vända - ha i mer mjöl), blåbären och den mosade bananen. Stek plättarna i smör.



Resultat: Det var gott. Men jag vet inte om det var så mycket mer. Kanske för att jag inte känner någon större skillnad på vanliga plättar och dessa. Men jag tycker absolut att om du gillar plättar ska pröva detta, kan tänka mig att du gillar det mer än mig.

Förberedelser

Julen eller i alla fall 1:a advent närmar sig och jag har knappt börjat med någonting alls,
känns det som.
Stjärnan som jag hade tänkt ställa i mitt fönster finner jag inte i någon affär, kanske beror på att jag ska ha just den stjärna jag tänkt mig. Adventljusstaken har jag inte heller hittat då jag vill ha en gammaldags, lite kraftigare, tyngre sådan. Något annat har jag inte tänkt ha då jag inte kommer spendera julen här, inte någon annan här i lägenheten heller så då känns det lite onödigt.
Men något jag gjort är att förbereda för min adventsljusstake. Stöpte ljus gjorde vi ju för några veckor sedan och nu har jag även klippt ut siffror som ska pryda staken.





Muffins

Hittade mina ikea-formar och tänkte att de skulle få komma till användning. Men jag vet inte om det är jag som bagerska eller om det är formarnas fel, och som mormor alltid brukar säga: Dom blev då inte granna. Jag kontrar alltid med att de behöver inte vara snygga så länge de är goda, så det hoppas jag de här också blir!




Vem är du?

Det är så kul att komma in här på bloggen och se att besökare bara ökar och ökar. Att folk känner för att ta del av mina foton och den enormt kortfattade text jag förmedlar. Men vem är du? Jag ser dessa siffror och kan ibland ana vem vissa är, men den procenten är väldigt liten i jämförelse med besökare.

Så nu tycker jag att du ska lämna en kommentar så jag får se vem du är.

Loppis

En tekanna för 30 kr som jag tycker om väldig mycket.



En gammal bild från en ram för 5 kr.



Tre te burkar för 5 kr/st.


Polarpyjamas

Min "sambo" Sara har producerat denna snygga dräkt av ett gammalt överkast. Varm och skön, perfekt till de kalla vintermorgnarna och de mysiga fjällresorna. I Love It!






Lejd

Ordbetydelse: Ordet LEJD använder vi pitebor oss av i många sammanhang och i flera olika betydelser. Ordet kanske finns med i den svenska ordboken men i så fall med en annan innebörd och ett annat innehåll, tex att man är anställd eller "lånad" av någon, man är lejd. Men vårat ord Lejd har jag ingen bra översättning på och inte heller kan jag förklara det på ett bra sätt. Men här har ni i alla fall ett par bilder där jag, Jakob och Jonas lejdar oss!








Zumba

Äntligen har förkylningen gett sig och jag är i fullfart med träning. Igår blev det simning för att känna in kroppen, och idag hade jag ju tänkt köpa en innebandyklubba men det gjorde jag inte... men då blev det bodypump och ZUMBA ikväll istället. Träffade en klasskompis som skulle på zumba och lockade med mig. Det var över förväntan, Jag gillar det! Så nu vet ni vart jag kommer hålla hus.



(Bild från Google, kolla in gubben i blått...)

Tillbaka

I Umeå, och det känns som det var jätte längesen jag var här. Dock är det inte så länge sen, men har nog spenderat mer tid hemma än här under de senaste två veckorna. Men nu lär det inte bli några bussresor hem på ett bra tag. Dock så har jag kommit på vad jag ska sysselsätta mig med, förutom skolan som tar en hel del tid, här i Umeå. Jag ska köpa mig en innebandyklubba och börja lira innebandy. Hur kul som helst!






Vistträsk


Julpåsar

Jag gick och köpte ett fint rött, juligt, tyg som jag tänkte att man kan göra något fint av.
Och, hör och häpna, Elvira sätter sig vid symaskinen och syr ihop några julpåsar. Roligt när man inte behöver följa varken mönster eller linjaler. Klippningen av tyget och sömnaden blir som den blir och ingen märker något ändå.

Vintervy


Det var en gång en liten, liten...


Jag vet inte om det är katten eller förkylningen som gör att jag nyser som mest.
Men det är rätt så mysigt med sällskap då jag ligger här hemma i ett stort hus och snöstorm utanför fönstret. Självklart ville hon inte ut så jag satte på mig massa kläder, tog med mig kameran och tvingade ut henne för ungefär 2 minuter innan hon jamade vid dörren. Men några foton hann jag få, dock kanske inte de bästa.


Blockljus

I denna mörka tid gissar jag att det inte bara är jag som gillar att tända ljus, massor med ljus! Som ni kanske redan vet så stöpte vi ljus förra veckan, vilket var kul och trevligt. Idag tog jag tag i min samling med gamla ljus eller det stearin som blivit över från gamla ljus och ljöt nya blockljus. Vilket är mycket enklare än vad man kan tro.

Detta behövs:
  • Ljusmassa
  • Vekar/tråd (finns att köpa i hobbyaffärer, tjockare garn till blockljus)
  • Glasburk eller en plastburk som du inte är rädd om
  • Plåtburk
Om du använder stearin från gamla ljus, se då till att gamla vekar är bortplockade. Stoppa stearinet i plåtburken som du sedan ställer i kokande vatten. Mät rätt längd på veken och knyt fast i en penna innan du stoppar ner veken i burken och lägger pennan som ett stopp. Vänta tills ljusmassan smält och häll sedan ned det i burken. Låt svalna. 






Nytt

Ikea trippen igår var riktigt kul! (vem hade trott att den skulle vara något annat?) Hem kom jag med både saker som jag planerat och inte planerat. Det blev dock inte rysligt dyrt. Nu är de flesta sakerna (alla förutom de jag inte orkade kånka med i bussen) installerade i rummet. Likaså de nystöpta ljusen och tavlorna från reprisen. Glädje!
Bilderna är dock tagna med mobilen då kameran fick stanna i Jävre.



Nya gardiner som blev mycket bättre än de innan. Det blev som nytt liv i rummet. + Lampfoten och skärmen.



Något som blev ett glatt spontanköp var denna söta lilla korg. I den stoppade jag både de nyköpta lila ljusen och de hemstöpta.



Tavlorna var svårast. Hur får man till en snygg uppsättning av flera olika ramar i olika storlekar på en liten vägg?! Aja det får vara såhär tillsvidare.


Snövit









Emmas gulleplutt Edwin

Basket








innanför ramen

Dagen började med att ta avsked av en gammal bekant och vara med på hennes begravning. Sedan blev det att gå en runda på graven och skänka en tanke till alla som gått bort. Det är ändå rätt så mysigt och väldigt fint med alla ljusen. Sedan blev det reprisen och lite andra ställen för att inhandla lite smått och gott. Jag hittade några underbara ramar som jag längtar att få hänga upp på min vägg. Och nu har vi suttit och kikat i Ikea katalogen för planering inför söndag. Längtar!


Ljusstöpning

Förberedelserna var glögg, pepparkakor,knäck och mandariner. Mormor och Lydia laddar upp.
Det behövs massor med gamla ljus eller så om man köper ljusmassa. Sedan smälter man det på spisen och tömmer ned det i en stor och djup "stearinpanna".
Sedan knyter vi ljusvekar på en pinne. Vilket är början på ljuset. Ställer upp en lång ställning som vi sedan hänger pinnarna med ljusen på.
Sedan är det bara att börja doppa eller stöpa.
De växer och växer. Sedan gör man sin egen bedömning när de är färdiga.
Och riktigt bra blev det. Mycket kul att träffa släkt och vänner och ett plus var den härliga julstämningen.

Jävre

Är hemma nu efter en trevlig hemresa med syster och hennes kompis. Jag är redo för fyra dagars ledighet med fullproppat schema. kan man säga att man är ledig då förresten? Ikväll blir det iaf den årliga ljusstöpningen med de första inslagen av jul. Glögg, mandariner och knäck.

Something new

Igår: Jag bakar scones och dukar fram det tillsammans med te, lagomt till "ensam mamma söker". Medans kokar Sara sylt och vårt kök ser ut som om det varit ett offer för någons halloween firande.





Idag: Har fått främmande - sängen full med brudar. Så är det när man fortfarande går gymansiet och får lov lite då och då. Själv sitter man med höger av arbeten. Men nu tar jag en paus och tittar på film med främmandet.


RSS 2.0