Vem är du om 10 år?

Jag blev en...

Klimatflykting

När Grönlandsisen smälte översvämmades din stad. I inlandet har skördarnatorkat bort och orkaner härjat. Dina föräldrar blev dödade i endemonstration framför USA:s ambassad. Du var deras enda barn, eftersomdet numera endast är tillåtet med ett barn per kvinna. Du sitter i en liten båt som guppar bland minorna som Förenta Norden lagt ut för attskydda sina nationalparker från invaderande flyktingmassor. Norrlandspopulation har växt med 10 miljoner människor och klimatet är som vidMedelhavet innan 2000-talet. Du hoppas hinna förbi militärpolisen och deras genmanipulerade hundar som kan känna doften av desperation på femkilometers avstånd. Du lyckas ta dig iland, genom att sälja din kropp till en gränspolis. Så småningom får du ett arbete som blåbärsplockare,den amerikanska armén betalar bra för ett ämne i blåbär som gör synenhos deras piloter bättre. De betalar så bra att du kan bo i en gammalbastu, som kostar 12.000 Euro per dag. Ända tills nämnda piloter en dag utan förvarning gör en attack mot ert flyktingläger. Det har sagts att det pågått terroristisk aktivitet i lägret, men det enda som du känner till är att en grupp konstintresserade ungdomar gjort stora tecken i majsfältet.

 

 

 


En diamant bland stenarna.

På fredag är det Lule för att se basket som gäller. Frida (min kusin) spelar som de flesta andra veckorna. Men det är nästan pinsamt att jag inte har hunnit vara och kolla på henne tidigare den här sesongen. Dock så läser man ju om henne i tidningen efter nästan varje match. Hon är verkligen ett bevis på att drömmar kan gå i uppfyllelse. Att fastän det går tungt och det är massor med motgångar så står hon på sig och visar att hon verkligen är där hon är av en speciell anledning. Jag lovar, snart ligger du på toppen i USA!


Ett besök på mamma mia ön.

Mamma mia, en film som verkligen håller. Jag har sett den tre gånger och skulle absolut kunna se den tre till. Jag älskar sångerna, skådespelarna och miljön. Man blir så glad. Hur som helst så började jag och Sofia att prata om att fara utomlands till hösten, i augusti, och vilket resmål skulle inte vara bättre än just mamma mia ön, Skopelos! Verkar vara en otroligt vacker ö!


En läskig man vid kanten av vägen.

Musiken och bilens brummande är ljuden som spelar i öronen. Utanför är allt mörk, det är mitt i natten och inte en mötande bil. Efter ett tag börjar vi se skymten av blinkande oranga lysen. Snett ovanför rör sig ett vitt sken, från höger till vänster. Vi kommer närmare och ser en bil med varningsblinkers på och en man som står och viftar med en lampa. Den här mannen vill att vi ska stanna, det är uppenbart. Det är ju bara så att man ska hjälpa människor som är i behov av det. Vi börjar bromsa in när vi plötsligt märker att bilen har ett utländskt registreringsnummer och mannen ser lite halvt läskig ut. Jag insisterar att vi måste köra vidare. Samtidigt som mannen kanske hade jätte allvarliga problem och verkligen behövde hjälp så finns där en baktanke om alla dessa äckliga män längst vägarna. Man vet aldrig vad det kan vara för en person. Jag mår dåligt över att vi inte stannat men jag vet att vi inte kunde göra det. Tänk om vi hade slutat som en av alla dessa bortförda tjejer...

Hur skulle du ha gjort? 

Plugg

Sitter här framför datorn och pluggar på min enda lediga kväll på vardagarna (om man inte räknar med fredag). Jag försöker skriva ett arbete om förskolor, skolor och daghem men efter att jag suttit här i ungefär 2 h så har jag inte fått ihop mer än en halv sida. Hittar inte faktan jag behöver... det är så frustrerande. 

Jag har även börjat plugga lite på körkortsteorin. Det är då åtminstone lite roligare. Jag svarade på frågor om Trafikregler och jag hade 42 rätt av 48 (med lite hjälp av körkortsboken).
Så det kändes riktigt bra för att inte ha pluggat nå på det. 


Börjar praktiken halv 1 imorgon så det ska bli riktigt skönt! Antingen så sover jag läänge (med nackdelen att jag inte kan somna på kvällen då), eller så tar jag en promenad och kanske bakar något.


Kram
 

Våren 2009

Måndag - Löpning och fys.
Tisdag - Målvaktsträning.
Torsdag - Löpning och styrke.
Söndag - Styrke, fys och målvaktsträning.

Så ser min fotbollsträning ut här framöver. Mitt mål är att helst vara på alla träningar i veckan så att man är ordentligt tränad till sesongen. Det är bara det att jag måste hinna med i skolan och körkortet också. Det kommer vara en tuff vår men det gäller att planera och lägg ner tid på rätt sätt, så ska det nog fungera.  

Men nu måste jag plugga engelska, har prov imorrn och jag började plugga idag (det börjar bra...). Och sen ska jag sova, för jag är helt slut!

 

Olycksdagen, söndag den 13:e

Det var för precis  för ett år sedan, söndag den 13:e januari. Jag, Jakob, Johan och Jenny for ut med skoter. Det hade precis kommit lite ny snö, inte speciellt mycket. Precis så där att man blir sugen på att fara ut. Vi körde lite i byn men tänkte ta oss en lite längre sväng. Jag åkte med jappe och jenny åkte med johan. Vi körde efter vägen i diket. Ett perfekt ställe där man kan köra lite snabbare och slippa stenar och stubbar. Vi hade hunnit en ganska lång bit när vi kommer till en bro där vi måste upp ur diket och köra på vägen. Efter bron tar jag och jakob en sida av vägen och jenny och johan den andra. Vi hinner bara köra ner i diket så kommer en liten skogsväg som vi måste över. Tänk att en sån liten grej kan betyda så mycket. Det var oerhört tur att den låg där för annars hade vi nog fått upp skotern i en högre fart. För där strax på andra sidan den lille skogsvägen ligger 3-4 timmerstockar, som vi inte hade uppfattat. Jakob hinner precis lägga märket till dem för att hinna svänga lite. Men det var försent för att hinna svänga nog mycket. Vi är uppe i en fart på kanske 50km/h och skotern slungar oss i sidan över dessa stockar. Just i den stunden hinner man inte tänka mycket. Jag slår i skallen i en stock och jag kan bara tacka hjälmen för att den satt där den skulle. Jag hinner precis känna efter så att jag inte har ont någon stans när jag hör hur jakob skriker. Jag får panik för jag sitter fast med ena benet mellan skotern och en stock. Med all kraft som jag har knuffar jag bort skotern och skyndar fram till Jakob.

På kvällen har jag hunnit varit och kollat min rygg och nacke. Det var ingen fara, en lätt hjärnskakning högst. Jakob däremot har fått ta ambulansen till Sunderbyn med en spricka i en kota, brutna revben, skadad lunga och ett blåmärke på levern.

Oftast pratar man om olycksdagen fredag den 13:e min olycksdag var söndag den 13:e...


Jakob och jag i Ammarnäs.

Tisdag

Sitter på skolan och väntar på att vi ska börja första lektionen. Tisdagar är alltida lika sköna när man får en lååång sovmorgon. Vaknade kring 9 imorse och då gick jag och la mig och mös en stund i soffan med mamma som är ledig idag. Ute vräkte snön ner och det gör att man blir lite piggare, alltid roligare än om det tinar och är dystert! Gjorde mig sedan färdig och tog bussen in till skolan, och den snälla busschauffören stannade till och med utanför skolan.

Men innan jag skulle fara så påminde mamma mig om att jag ska ju till körskolan idag. Det hade jag nästan helt glömt bort. Om hon inte sagt det har jag ingen aning om jag hade kommit ihåg det. Kul ska det iaf bli, lite nervöst också förståss.

Hoppas ni får en bra dag!

Utomlandspraktik

Måndag idag och första skoldagen efter jullovet. Var ovanligt pigg på morgon och allt gick bra, men piggheten trubbades av ju mer klockan rörde på sig. Och när jag kom hem var soffan mitt första stopp. Jag hade tänkt ut och springa ikväll, men nu sitter jag här och har inte orkat ut än. Jag får nog ta en extra hård och lång runda imorgon istället, det måste bli så iaf.

Fick veta idag att jag kom med i nordplus projektet. Och det betyder att jag ska få fara till Finland för att göra praktik i 2 veckor nu i vår någon gång. Dock vet jag inte riktigt än om jag ska fara. För det första ska jag fara själv (de som får fara till norge och danmark ska fara två stycken) och för det andra så kollade jag på kartan vart "staden" låg och det fanns fyra möjliga ställen. Alla var plecerade ut långt ifrån varandra i Finland så det känns som att det inte är någon stor stad. Och om det inte är det så är det ju inte så säkert att de pratar svenska. Hade hoppats på att få komma till Norge eller Danmark ist, då hade jag nog inte tvekat på att fara lika mycket. Men vi får se hur det blir, ska försöka övertala rektorn att jag emelie kan få fara till samma ställe. Skulle vara mycket roligare.

Take care!

OM jag kommer in? Ha, jag kommer knappt ut!

För den som inte redan sett den så vill jag göra reklam för den underbaraste filmen ~ Björn Gustafsson - ett livsverk!

Jag ligger i soffan med kinderna fulla av tårar. Måste spola tillbaka dvd:n för att jag missade vad han just sa när jag höll på att kikna av skratt. Inte för att jag egentligen behöver höra på vad han säger, jag njuter lika mycket av att bara titta på snyggingen. Han är ju för gullig. Det är nästan olagligt! Jag är väl som alla andra "små-flickor" som avgudar en person. Jag kan bara inte få nog av honom. Och inte nog med att jag sitter och tittar på honom och fantiserar, så har jag hunnit bjuda den första personen på mitt och hans bröllop - där gick du för långt Elvira! Men allvarligt, ni måste hålla med.

Björn <3



Och en annan sak som passar till rubriken, Frida fyller 18 på söndag. Så nu äntligen tar hon sig in på krogen. Grattis!

Nyårsafton 2008



Vi gör oss redo för festen!



Så otroligt söta tillsammans, josse och johan. | Flickgänget.



Innan middagen. | Träffade såklart Lisa nere på Ammarnäsgården.

 

Jag och Jenny | Sofia var hungrig efter den dåliga maten.



Några av de andra piteborna. | Favorit flickorna, Josse och Sofia.

Ett litet kliv för mänskligheten, ett stort kliv för Elvira.

Jag bokade alldeles nyss in mig på bil teorin som börjar nästa vecka!! Tänk, sex dagar kvar och sedan börjar jag med körkortet. I och för sig så är det länge kvar tills jag fyller 18 (2 månader, 3 veckor och 5 dagar) men jag har tänkt ha körkortet i min hand så fort det bara är möjligt, lagligt. Men det kommer vara tunga och jobbiga dagar, men jag ska klara av dom!

Så bara så ni vet, så sitter jag snart där bakom ratten och kör en egen bil!

Det är som...

Ont i halsen, ryggen och benen - så kan det bli efter en helg med fotbollscup. Det behöver inte bli så men eftersom jag inte tränat på väldigt länge så var nog inte min kropp redo för detta. Hur som helst så spelade vi lika de två första matcherna, 1-1, förlorade den tredje, 1-0, vann den fjärde, 2-0 och spelade lika den femte,0-0, men förlorade på straffar. Så eftersom vi inte spelade helt galet så är jag ganska nöjd att komma på 10 plats av 16.

Nu sitter jag här efter att ha varit på 2 års kalas hos min minsta kusin. Hon är bara för söt! Men nu ska jag nog gå och titta på film lite innan jag har tänkt sova, och imorgon blir det att sova läääänge, för det har jag inte gjort på ett bra tag.


Mitt 2008

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? 
Jo säkert en hel del.
2. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? 
Nej
3. Dog någon som stod dig nära?
Nä, ingen nära.
4. Vilka länder besökte du?
Jag har hållit mig i Sverige
5. Är det något du saknat år 2008 som du vill ha år 2009?
Äventyr!
6. Största sommarplågan?
Hm... det var inte speciellt mycket mygg men något annat kommer jag inte på.
7. Vilket/vilka datum från år 2008 kommer du alltid att minnas?
13/1 och 27 juli - 2 Aug
8. Vad var din största framgång 2008? 
Ingen aning
9. Största misstaget?
Ångra aldrig det du gjort, bara det du inte gjorde.
10. Har du varit sjuk eller skadat dig? 
Jopp...
11. Bästa köpet?
En hoodtröja.
12. Vad spenderade du mest pengar på? 
Kläder och sånt som de flesta tjejer köper
13. Gjorde någonting dig riktigt glad? 
Joo flera saker!
14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2008?
Bara för att den spelades på repeat på nyårsafton så får det bli dagny
15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Inget klår sommaren 2006, men det här året har inte heller varit helt fel.
16. Vad önskar du att du gjort mer?
 
Tränat.
17. Vad önskar du att du gjort mindre? 
Åssit
18. Hur tillbringade du nyår?
Med åtta helt underbara vänner i Ammarnäs



19. Blev du kär i år?
Ne det kan jag inte påstå
20. Favoritprogram på TV?
Ser väldigt sällan tv
21. Bästa boken du läste?
Jag har nästan tappat lusten att läsa så det har nog inte blivit någon bok i år.
22. Största musikaliska upptäckten? 
Vet ej.
23. Något du önskade dig och fick?
White puma shoes!!
24. Något du önskade dig men inte fick?
Jo en bärbar dator men det kommer nog snart
25. Vad gjorde du på din födelsedag 2008?
Hade kalas.
26. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Jo säkert.
27. Hur skulle du beskriva din klädstil år 2008?
Väldigt varierande men det bästa är ju leggings och en stor lång tröja!
28. Vad fick dig att må bra?
Min familj och alla mina vänner
29. Vem/vad saknade du?
Kärleken
30. De bästa nya människorna du träffade år 2008?
Jag träffade många nya trevliga människor.

snodde listan av Emelie - Emelieberglund.blogg.se

Nyårsveckan i Ammarnäs

Hemma igen efter en otroligt kul vecka i Ammarnäs. Hade lugnt kunnat stannat några dagar till! Nyårsafton blev en helt lyckad kväll, förutom maten som inte var värd de 400 spänn det kostade per person. Men det behöver man ju nu inte älta nå mer. Riktigt riktigt roligt.

Måndag kväll kring halv 11 kom vi upp till Ammarnäs, så vi gick som och sov direkt.
Tisdag morgon halv 9 for vi ut med skotrarna upp på fjällen. Tillbaka i stugan ser vi film, äter middag och sedan kommer det andra pite gänget på 15 över till våran stuga. Vi dansar, sjunger och lejdar oss.
Onsdag vi far ut med skotrarna efter att stormen lagt sig lite. Kör i 2 h. Väl tillbaka gör vi oss färdiga för Nyårskvällen. Firar det nya året i våran styga, nere på ammarnäsgården och hos de andra piteborna.
Torsdag far vi ut med skotrarna till en litet "berg" där vi äter lunch och åker på våra rumpor nerför den isiga backen. Vi ser titanic och poseidon när vi kommit tillbaka. Äter middag, spelar spel och sedan är pitegänget tillbaka för partaj i våran stuga.
Fredag morgon viker vi ihop alla kläder, dammsuger och skurar golv, diskar undan och sedan bär det av hemåt.


Tjejerna från våran stuga- jag, Jenny, Josse, Sofia och Karin.

Gott nytt år och en god fortsättning!

RSS 2.0